Swedish artist, lives and work in Stockholm

Återsken 2021

CFHILL

Frukost
Installation på CFHILL 2021

Rummet jag fick mig tilldelat till min nya utställning Återsken på CFHILL låg alldeles vid entrén. Folk brukade sitta där och jobba vid ett runt bord.

När jag nu såg det med nya ögon upptäckte jag att det var ett helt delikat 1600-tals rum, med träbjälkar i taket. Snidade fasta möbler med spiralformade pelare, mörkt trägolv. Insåg att installationen måste stå ut, över det här överdådet.
En överraskning.
Konstigt nog var det första jag kom och tänka på en hängande bil i ett träd, som jag sett på film. Sedan förstod jag att det var lutningen jag ville åt och det var då jag såg Frukostbordet för mig.

På 70-talet hittade jag ett skivomslag som fullkomligt uppslukade mig. Den första sidan föreställde ett dukat frukostbord, när man vände på skivan, så var bordet i fullkomligt kaos, någon hade haft jätteroligt. Det var ett flygplan i smöret har jag för mig, cornflakesflingor över hela bordet. Jag närläste bilden och insöp varje detalj. Revolt, våra frukostar därhemma var väldigt stillsamma.

Så jag tog ett bord med rödvitrutig målad duk, kopp och fat med kaffe i, bredda smörgåsar och sågade itu allting och band fast det igen i tydliga rep så man kunde se varje knop. Även itu sågade pinnstolar, hopbundna lite löst och sedan var fästa vid bordet. Allt i vinkel hängande i taket, så det kändes som det kommit flygande, in igenom de för små fönstren.

Jag vill egentligen uttrycka någon slags vrede, vilt förbannad, instängd Coronavrede. Piska golvet, kasta kuddar mot väggen, skrika rakt ut, allt ska vara som vanligt igen. Men jag gör inte det, skräms bara och får gå och be om ursäkt efteråt.
Det är ingen bra idé.

På morgonen går jag ut med hundarna först, äter sedan frukost ensam försöker inte prata med någon. Sedan går jag till ateljén och låter bubblan brista där.
Det känns skönt!

Meta Isæus-Berlin

 

Frukost 2020
Wood, rope, clay, bread, eggshells
Measurements including rope, 520 x 320 x 299 cm
Furniture, 182 x 225 x 196 cm

De två underliggande principerna 2020
Cast at Herman Bergman Fundery
Two parts with water and gold
Bronze
23,5 x 14,5 x 22 cm

Drömboken, en Hommage till Swedenborg 2020
Cast at Herman Bergman Fundery
Candelabra in bronze
27 x 27 x 35 cm, 14 kg