In i mörkret – ut i ljuset
10 september–17 december 2022

Pandemi, krig, klimatkatastrof vi kanske lever i en mörk tid. Men mörkret har sin motsats och existerar inte utan ljus. Hoppet, visst finns det där.

Som skådespelaren på den mörklagda scenen väntar vi på att strålkastaren ska tändas. Vad innebär ett människoliv och hur förhåller vi oss till mörkret?

”Ut, ut du korta ljus!
En skugga blott, som går och går är livet;
En stackars skådespelare, som larmar
Och gör sig till, en timmes tid på scenen
Och hörs ej sedan av. Det är en saga
Berättad av en dåre; låter stort,
Betyder intet.”

Shakespeare, Macbeth 5:5

Följ med in i mörkret och ut i ljuset i ett urval av kommunens offentliga konstverk som annars ses av de som arbetar, bor eller går i skolan där konstverken vanligtvis hänger.

I utställningen presenteras konstverk av bland annat Meta Isæus-Berlin, Snöfrid Caldeborg, Roj Friberg, Maria Friberg, Muhammad Ali och Anna-Karin Brus.

Utställningen öppnar 10 september med vernissage kl. 17.00 och pågår till och med 17 december 2022.

Bild: Meta Iseaus-Berlin Kronhjorten (2021) Uppsala kommun OK 031896 foto: Pär Fredin / Uppsala kommun

I Offkonsten! c/o stadsteatern visas utställningar som på olika sätt belyser arbetet med offentlig konst: idéer, processer, exempel på kollektioner för institutioner, pedagogiskt arbete och konst ur samlingarna.

Aktuell utställning ligger en trappa upp i Uppsala stadsteater och är ett samarbete mellan kulturförvaltningen Uppsala kommun, Uppsala stadsteater och Konstenheten samt enheten för Kulturutveckling, Region Uppsala.